Kinetoterapia pediatrica


Acest capitol al recuperarii medicale prin kinetoterapie se adreseaza sugarului de la cateva zile de viata pana la varsta de 18 ani.

Recuperarea pediatrica implica toate sectoarele regasite si in cazul adultilor: neurologie, ortopedie, interventii chirurgicale, afectiuni musculare sau osoase, traumatologie sportive etc.

In cazul celor mici, atunci cand spunem kinetoterapie, de cele mai multe ori ne referim la un ansamblu de tehnici si metode utilizate cu scopul de a recupera somato-functional si psiho-motor.

In urma recomandarilor medicale bebelusii sunt adusi la evaluare sau incep sedintele de kinetoterapie pentru a fi stimulati motor si a obtine o dezvoltare motorie armonioasa. Kinetoterapeutul are rolul de a informa  parintii despre cum sa stimuleze motor copilul pentru o dezvoltare armonioasa, cum sa il pozitioneze corect, care sunt etapele de dezvoltare neuromotorie si cand apar acestea, ce sa intampla  si cum sa gestioneze daca sunt intarzieri in aparitia acestora.

  Exista o varietate de metode prin care un copil este stimulat sa atinga toate etapele dezvoltarii motorii in cel mai corect mod prin kinetoterapie.

Terapia poate fi efectuata manual sau cu diferite aparate, ajutata de dispozitive medicale specifice, toate urmarind un plan de recuperare individulizat


Metodele de lucru efectuate  in centrul nostru sunt:

- Principiile dupa conceptul Bobath;

-Reposturare globala

-Tehnici din terapia Schroth;

-Electroterapie;

-Kinesiotaping;

-Terapia senzoriala;

-Terapia pe baza vibratiilor;


Specialistul kinetoterapeut are studii universitare si postuniversitare, cursuri de pregatire profesionala, cunostinte medicale complexe pentru a putea practica aceasta meserie.

Kinetoterapeutul pediatru este in stransa colaborare cu medicul specialist (ortoped, neurolog, reumatolog, medic de recuperare, cardiolog, pediatru, medic de familie, psiholog).

 

 Recuperarea afectiunilor ortopedice vizeaza

- deviatiile coloanei vertebrale (scolioze, cifoze, lordoze), , torticolis ,obezitate,

- deviatiile membrelor, mai ales ale membrelor inferioare  (genu varum, genu valgum, picior varus, tal valg, picior plat , coxavara, coxavalga, dezechilibru de bazin, displazii de sold etc). 


Recuperarea afectiunilor neuromotorii: 

- paralazia cerberala- tetrapareza,parapareza

-intarziere in dezvoltarea motorie

-sindromuri:  eduards, down, west, hipoton, etc 

Recuperarea post -traumatica - obiective:

-tonifierea si normalizarea tonusului muscular, prin prevenirea dezechilibrelor musculo-tendinoase, a contracturilor si a deformatiilor la sugarii si copii

 -controlul capului, a centurii cervico-scapulo-humerale si a membrelor superioare la sugarii si copii 


Kinetoprofilaxia bebelusului si copilului

Principalul obiectiv consta in asigurarea conditiilor pentru cresterea normala si armonioasa a organismului si, implicit, prevenirea aparitiei deficientelor fizice si a contactarii unor deviati care le-ar putea afecta dezvoltarea normala.

Profilaxia si recuperarea putem spune ca sunt doua programe kinetice distincte dar care doresc ca si rezultat final dobandirea independentei motorii indiferent de varsta pacientului.

Programul kinetic de profilaxie se refera la stimularea specifica in functie de varsta pacientului dar si preventia in cazul unei suspiciuni, acesta poate fi aplicat oricarui pacient pediatric, indiferent de varsta si nu necesita o recomandare medicala, ci doar o evaluare kinetica prealabila pentru a stabili obiectivele recuperarii.

Primele luni de viata sunt esentiale in dezvoltarea motorie a piticilor. Din acest motiv specialisti centrului nostru va pot raspunde la o serie de intrebari astel incat sa trecem impreuna prin fiecare stadiu al dezvoltarii motorii .

In primele 6 luni de viata, bebelusii isi descopera corpul, in special mainile. Apoi incet invata cum sa isi deplaseze corpul in spatiu, stand pe burtica, rostogolidu-se si incet, incet incepand sa isi doreasca sa ajunga sa vada lumea si din alta perspectiva (sezutul). Prin sedintele de kinetoterapie,ne-am propus ca impreuna cu mamicile sa ii invatam pe cei mici sa atinga toate aceste stadii in mod corect si la timpul potrivit.